RASADNIK BUGARSKI

PROIZVODNJA I PRODAJA SVEŽEG ZAČINSKOG BILJA I SALATA

B O S I LJ A K

bosiljak_zacinsko_bilje

Bosiljak mnogi nazivaju kraljem začina, a njegovo ime dolazi od grčke reči basilicum, što znači kraljevski. U upotrebi je u gotovo svim kuhinjama sveta.  U našem geografskom području uzgaja se kao jednogodišnja kultura.

Stabljike su visoke 20-45 cm; razgranate su. Listovi su romboidni, celog ili nazubljenog oboda, sa drškom dužine do 20 cm. 

Njegova primena, kao i primena začinskog bilja, u našoj kuhinji je veoma velika. Koristi se u pripremi jela od živine, ribe I povrća, za supe, sosove, marinade i prelive, kao i dodatak salatama i sirevima ( mocarela), pečurkama, jajima, jelima od testenine. Dodaje se pred sam kraj kuvanja, a koristi se i svež i sasušen.

Sveži listovi bosiljka su veoma aromatični, opori, ljuti, deluju osvežavajuće. Dodaju se salatama, varisima, ribi, mesu, siru, marinadama, uvek pred kraj pripremanja jela, kao začin. Naročito je popularan kao dodatak soku od paradajiza. Specijalitet predstavlja pesto sos sa špagetama, gde je uz beli luk, glavni sastojak bosiljak.