RASADNIK BUGARSKI

 

PROIZVODNJA I PRODAJA SVEŽEG ZAČINSKOG BILJA I SALATA

 

N A N A

nana_zacinsko_bilje

Nana ili menta (lat. Mentha piperita) se tradicionalno koristi za lečenje digestivnih tegoba, bola u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti. Etarsko ulje nane deluje opuštajuće na želudac i creva, pa smanjuje grčeve, mučninu,eliminiše napinjanje, bolove, pojavu viška vazduha - aerofagiju, reguliše varenje. Još bolji efekti postižu se kombinacijom sa kimom, komoračem, kamilicom, anisom, cimetom. Posredno utiče i na normalizovanje funkcije jetre i žuči. Koristi se za smanjenje bolnih grčeva kod osrednjih kolika žučne kese. Nana je lek izbora za prenadraženo debelo crevo, iritabilne tegobe koje nastaju usled psihičkih tegoba. Uspešno se primenjuje kod nervoza, neuroza i nesanice. Deluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme. Zajedno sa matičnjakom koristi se kod mučnine kod trudnica. Nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta.

Nana je posebno efikasna u lečenju probavnih poremećaja. Ulje nane opušta mišiće digestivnog trakta, ublažava grčeve i oslobađa od gasova. Mentol iz nane pomaže pri varenju stimulišući protok probavnih sokova i žuči. Takođe, mentol iz ulja nane pomaže u rastvaranju kamenja u žučnoj kesi.

Utrljavanjem u kožu, eterično ulje nane ublažava bolove, te se koristi protiv bolova u mišićima, uboda insekata i svraba. Mentol stimuliše nerve koji su receptori za hladnoću (izaziva osećaj hlađenja) i istovremeno umiruje one koji se vezuju za doživljaj bola. Za ublažavanje bola, dodati nekoliko kapi ulja nane u 3 supene kašike nekog neutralnog ulja i nanositi na bolno mesto do 4 puta na dan.

Nana, kao začinska biljka, je najčešći dodatak kuvanom pasulju. Koristi se u voćnim salatama od jabuka i grožđa. Kao začin mogu se koristiti i sveži listovi.