Proizvodnja i prodaja sveŽeg začinskog bilja i salata rasadnik bugarski

zacinsko bilje

 

Džejmi Oliver o začinskom bilju:

„Kad na ovom svetu ne bi bilo začinskog bilja, digao bih ruke od kuvanja. Kako bi dosadan bio život u kuhinji. Uz pomoć travki možete potpuno da izmenite jelo, ojačate ga, učinite lakšim, date mu miris, spojite jela… San je svakog kuvara da sam uzgaja začinsko bilje i da ga uvek ima sveže nadohvat ruke. Pozabavite se začinskim biljkama, one mogu učiniti prava čuda za vaše kulinarsko umeće. I ne samo to. Korišćenje biljaka za poboljšanje ukusa relativna je novina u istoriji hrane. Nekada su biljke korišćene kao prirodan i svima dostupan antiseptik koji pomaže pri varenju. Biljka kao što je žalfija usporava starenje i danas se stavlja u kreme za lice, a nekada je korišćena za oblaganje mesa da bi mu se produžila svežina. Anis, korijander, estragon i mirođija sjajno deluju na varenje i smanjuju nivo holesterola. Ruzmarin, osim što je odličan za jetru, deluje umirujuće i otklanja stres. A to je tek nekoliko biljaka… Čak i ukoliko ovo ne znate - koristeći začinske biljke, činite sebi dobro.“ 

 

Upotreba začina i začinskog bilja u kuvanju i pripremanju hrane ima vrlo dugu istoriju. Začini su se nekad upotrebljavali kako bi se anulirao miris ne baš sveže hrane ili za popravljanje ukusa ne baš ukusne hrane. No, danas kada začini i začinsko bilje više nisu toliko skupi kao što su nekad bili i kada ih može priuštiti svako prosečno domaćinstvo, teško je uopšte zamisliti kuvanje bez njih. Jer, začini i začinsko bilje će svojom raznolikošću mirisa, ukusa i boja oplemeniti svako jelo i učiniti ga posebnim.

Poznato je da začinsko bilje dodato jelima obogaćuje ukus i miris spravljenog jela. Verovatno vam je poznato da sveže ubrano začinsko bilje ima intenzivniji ukus i miris od sušenog. Mirisi pojedinih začinskih biljaka obogaćuju vazduh osvežavajućom aromom koja na ljudski mozak deluje opuštajuće i relaksirajuće.

 

Rasadnik Bugarski je prvi proizvođač začinskog bilja u Srbiji. Širok asortiman i poverenje kupaca su ono što nas decenijama odlikuje.

Četiri generacije   |  Više od osam decenija iskustva   |  Vrhunski kvalitet   |  Široka ponuda začinskog bilja i salata  | Najkvalitetnije sorte rasada povrća   |  Uzgajamo najzdravije začine, zatvorena proizvodnja, ekološki standardi   |  Sve zdrave sastojke čuvamo u svežim biljkama  |