RASADNIK BUGARSKI

 

PROIZVODNJA I PRODAJA SVEŽEG ZAČINSKOG BILJA I SALATA

 

R U K O L A

rukola_zacinsko_bilje

Rukola se nalazi u ponudi Rasadnika Bugarski. Sveža rukola ima široku primenu.Sastoji se uglavnom od vode, bogata je ugljenim-hidratima i belančevinama, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, fosforom i vitaminima A, K, C i B kompleksa. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiču na zdravlje, smanjuju rizik od mnogih bolesti.

Koristi se kao salata a naseckani listovi se koriste kao začin. Aroma joj je ljutkasta, slična renu. Oštrina ukusa povećava se sa starošću biljke. Dodaje se salatama i sosovima. Cvetovi se koriste kao ukras salatama.

U svežem stanju najčešće se konzumira kao salata. Daje specifičan ukus supama i čorbama, rižotu, pastama i prelivima na bazi paradajza. Koristi se kao dodatak pinjolama, picama i specijalitetima od divljači, plodova mora i sa roštilja. Leti je posebno osvežavajuća u kombinaciji sa sirevima jake arome.

Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke, jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi najduže tri dana.

Listići rukole su bogati antioksidantima i folnom kiselinom, važnom za trudice.

Pantotenska kiselina u rukoli poboljšava razmenu materija.

Rukola normalizuje razmenu materija i povećava hemoglobin.

Zrelo seme se koristi kao začin (slične su semenu slač!ice, pa se koriste za pripremu domaćeg senfa).
Lekovita svojstva: osvežava organizam, odličan je tonik i sredstvo koje reguliše varenje, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj i koristi se kao afrodizijak. Zbog bogatstva antibakterijskih materija smatra se prirodnim antibiotikom.