PRIMENA SVEŽEG ZAČINSKOG BILJA U KULINARSTVU

 

zacinsko bilje

 

ZAČINSKO BILJE U KUHINJI I KULINARSTVU

 

Začini i začinsko bilje bi trebalo da se koriste za isticanje prirodnog ukusa hrane – ne da ga zamaskiraju. Mnogi začini i začinsko bilje se sa pojedinim jelima jako lepo slažu; međutim, pažljivo ih kombinujte. Izbegavajte upotrebu previše začina odjednom.

 

Začinske biljke dodaju se hrani sitno iseckane. Ove biljke možete dodati sirćetu ili ulju čime će ono dobiti lepu aromu. Začinsko bilje se može osušiti i isitniti ili zamrznuti u posudi za pravljenje kockica leda i tako sačuvati za zimu.


Mnogi začini su u antičko vreme bili prava dragocenost. Cenjeni su ne samo zbog arome već i zbog lekovite moći koju poseduju. Pored toga oni deluju kao preventivno sredstvo protiv mnogih oboljenja. Vremenom su ta svojstva potisnuta u zaborav. Začini su najčešće jeftiniji od lekova, a nemaju negativna dejstva.

 

Kulinarstvo ne može da se zamisli bez začina, ne samo zbog njihove arome već i zbog toga što poboljšavaju ukus hrane bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija. Neki začini se upotrebljavaju i u medicinske svrhe jer služe kao stimulatori sekrecije želudačnih sokova i varenja ili za sprečavanja mučnine. Antiseptično i zaštitno dejstvo pojedinih začina, koje potiče od etarskih ulja, podjednako je značajno i u kulinarstvu i u medicini.