Proizvodnja i prodaja sveŽeg začinskog bilja u saksijama

rasadnik bugarski

zacinsko bilje

 

ZAČINSKO BILJE U SAKSIJAMA - SAVETI

 

Mnoge vrste začinskog bilja uspevaju u saksijama i žardinjerama, pa se samim tim mogu gajiti i pored prozora ili na terasi. Svaki dom bi trebalo ukrasiti sa par saksija, koje mogu poslužiti kao dekoracija, ali i kao svež začin u vašem svakodnevnom pripremanju hrane. Sveže začinsko bilje odbija insekte iz doma, ali ima i lekovita dejstva, pa se može koristiti i za pripremanje čajeva i raznih vrsta ulja.

USLOVI ZA GAJENJE ZAČINSKOG BILJA U SAKSIJAMA I ŽARDINJERAMA

Najbolje je početi sa već formiranim biljkama, nego sa semenom. Sve što vam je potrebno jeste dovoljna količina svetlosti i redovno zalivanje. Temperatura u prostoriji bi trebalo da je oko 20 stepeni Celzjusa u proseku, uz dovoljno provetravanja, jer biljke traže kiseonik.

KAKO ODABRATI VELIČINU SAKSIJE I ZEMLJU ZA GAJENJE ZAČINSKOG BILJA

U principu, što veća saksija to bolja, najjednostavnije rečeno. Za neke vrste začinskog bilja dovoljna je i manja dubina saksije, međutim, neke vrste bilja imaju duže korenje pa je samim tim potrebna i dublja saksija. Što se strukture zemljišta tiče, najbolji je miks iz poljoprivredne apoteke, jer baštenska zemlja ne garantuje baš veliki uspeh.

KOJE VRSTE ZAČINSKOG BILJA UZGAJATI U SAKSIJI

Neke vrste začinskog bilja se koriste češće od drugih. Peršun se kod nas koristi od pamtiveka. Posle njega dolaze žalfija, ruzmarin i timijan, a u novije vreme vlašac i estragon. Peršun, žalfija, ruzmarin i timijan su četiri začina koja se naročito mnogo gaje.Najbolje je sveže začinsko bilje koje ujedno ima i lekovita svojstva. Bosiljak, nana, mirođija takođe mogu uspeti u saksijama.

PRODAJA ZAČINSKOG BILJA U SAKSIJAMA I ŽARDINJERAMA

Rasadnik Bugarski uzgaja i prodaje sveže začinsko bilje u saksijama. Imamo u ponudi sve vrste začinskog bilja. Uzgajamo iz najkvalitetnijeg semena. Sadnice su prelepe, bogate i zdrave. Nana, bosiljak, nana mohito, žalfija, ruzmarin, estragon, timijan, mirođija..